Tejszínes-vaníliás meggytorta

Tejszínes-vaníliás meggytorta

 

Hozzávalók:

Egy piskótalap (8 rojás, 8 ek. cukor, fél csomag sütőpor, 8 ek. liszt) Elkészítését lsd. a ?Belevaló? menüpontban.

Ha a piskótalap elkészült, hűlni hagyjuk, majd két lapra vágjuk.

 

Krém hozzávalói:

 

?      2 üveg (7 dl) meggybefőtt

?      2 tasak vaníliás pudingpor

?      250 ml tejszín

?      1 kiscsomag habfixálópor

 

Készítése:

A befőtt levét leszűrjük, ebből kimérünk 7 dl-t, melyből 6 dl-t felforralunk, a maradék 1 dl-rel elkeverjük a vaníliás pudingport, majd a forró meggylébe öntjük és kevergetve besűrítjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a meggyet és teljesen kihűtjük.

A piskótalap egyik felére rásimítjuk a krémet. A tejszínt habosra verjük a 2 tasak habfixáló porral együtt, majd a meggyes krémre kenjük (a torta tetejére vagy oldalára hagyjunk díszítésnek tejszínt). Befedjük a másik piskótalappal és tetszés szerint díszítjük a felvert tejszínnel, meggyel, meggylével megspricceljük a tetejét, melyet kannállal kissé széthúzunk a tetején.

 

Puncstorta

 

Puncstorta megszelve

Hozzávalók:

Egy kakaós piskótalap (8 rojás, 8 ek. cukor, fél csomag sütőpor, 8 ek. liszt, 2-3 ek. kakaópor) Elkészítését lsd. a ?Belevaló? menüpontban.

Ha a piskótalap elkészült, hűlni hagyjuk, majd két lapra vágjuk.

 

Krém hozzávalói:

 

  • 2 csomag puncsízű pudingpor
  • 8 dl tej
  • 10 ek. cukor
  • 500 ml tejszín
  • 2 kiscsomag habfixálópor
  • rumaroma

 

Készítése:

A puncs pudingot a szokásos módon a tejjel és a cukorral elkészítjük és hűlni hagyjuk.

A tejszínt habosra verjük a 2 tasak habfixáló porral együtt.

Ha a puding kihűlt, hozzáadjuk a habosra kikevert tejszínt és - ízlés szerint - rumaromával ízesítjük.

A krémbe tetszés szerint mazsolaszemeket is tehetünk.

Ez a mennyiségű krém elég a torta bevonására is.

 

Puncstorta szelet

 

 

Tipp:

A megmaradt kis adag krémhez (amit lefagyasztottam és később felhasználtam) sütöttem egy 6 tojásos piskótalapot, kettévágtam, megtöltöttem a puncsos krémmel, tetejét csokoládémázzal vontam be.

Egyszerű és nagyszerű finomság lett így is belőle!

 

Puncstorta szelet csokoládémázzal

 

Mandulás torta

 

Hozzávalók:

 

  • 7 tojásos piskóta (7 tojás, 7 ek. cukor, 7 ek. liszt, fél csomag sütőpor, 7 ek. darált mandula, a piskóta tészta elkészítését lsd. ?Belevaló? menüpontban)

 

Csokis krém hozzávalói:

 

  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 ek. cukor

 

Elkészítése:

 

Kis lángon összeforraljuk a tejszínt a darabokra tört étcsokival és a cukorral, majd hűlni hagyjuk.

Mielőtt megkenjük vele a lapot, jó alaposan keverjük át újra.

 

Mandulás krém hozzávalói:

 

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dltej
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 csomag vaníliacukor

 

Elkészítés:

 

A pudingporból a 3 evőkanál cukorral és a tejből a szokásos módon pudingot készítünk. Hagyjuk kihűlni, időnként kevergessük meg.

 

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd kanalanként adjuk a már kihűlt pudinghoz, végül tegyük bele a mandulát és keverjük jól össze.

 

A mandulás krémet úgy osszuk majd szét, hogy a torta oldalának bevonásához is maradjon.

 

Tetejére:

 

  • csokimáz

 

 

A tortalapot 4 egyforma lapra vágjuk.

Az alsó lapra vaníliás krémet kenünk, rátesszük a következő tortalapot, melyre  csokis krém kerül, a következő tortalapra ismét vaníliás krémet kenünk, az utolsó (legfelső) tortalap tetejére pedig csokimázt öntünk.

Mielőtt a csokimázt ráöntjük, előtte a torta oldalát vonjuk be mandulás krémmel.

 

A torta tetejét miután lecsorgattuk csokimázzal, megszórhatjuk darált mandulával, vagy dszítsük ízlés szerint, akár darabolt mandulával is..

 

Mandulás torta

Oroszkrém torta

 

Oroszkrém torta szelve

 

 Oroszkrém torta

  

Hozzávalók:

7 tojásból elkészítjük a piskótalapot (7 tojás, 7 ek. cukor, 7 ek. liszt, sütőpor) 

Krémhez:

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 4 dltej
  • 5 dltejszín
  • 3 dkg zselatin
  • Ízlés szerint vanília ? és rumaroma

Készítése:

A piskótalapot 4 egyenlő részre vágjuk.

A krémhez a tojásokat tejjel, cukorral, vanlía aromával sűrűre főzzük gőz fölött. A zselatint vízben  felolvasztjuk, átszűrjük és a vaníliás masszához adjuk, majd ízlés szerint rumamorával is ízesítjük, hagyjuk kihűlni, közben néhányszor megkeverjük. Ezalatt a tejszínt elkészítjük: a keményre felvert tejszínhab felét hozzáadjuk a már elkészített krémhez és megkenjük vele a piskótalapokat.

A maradék tejszínhabbal bevonjuk kívülről is a tortát.

Tetszés szerint pl. csorgatott csokoládémázzal, rumos mazsolával díszíthetjük.

Tipp:

A rumaromát a rumba áztatott mazsola helyett használtam, de természetesen mazsolával is elkészíthetjük a tortát.

Vanília aroma helyett vanília rudat is használhatunk.

Oroszkrém torta szelve

Bécsi epertorta

 

Hozzávalók:

  • 6 tojásos piskóta (a piskóta tészta elkészítését lsd. ?Belevaló? menüpontban)
  • 5 dl tejszín
  • 2 ek. porcukor
  • 50 dkg eper
  • 1 ek. zselatin

 

Készítése:

Az elkészített piskótatésztát háromfelé vágjuk.

A tejszínből a cukorral kemény habot verünk és bevonjuk vele a lapokat, majd mindegyiket meghintjük eperrel. Egymásra rakjuk őket. A torta tetejét és oldalát is eperszemekkel díszítjük.

 

Tipp:

A tortát csak közvetlenül étkezés előtt állítsuk össze. Málnából is ribizliből is készíthetjük, így is kitűnő.

Ribizli torta

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg búzadara
  • 40 dkg ribizli
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • fél liter tej
  • 3 tojásfehérje
  • tejszínhab
  • porcukor

 

Készítése:

Fél liter tejet 5 dkg vaníliás cukorral forraljunk fel. Állandó keverés mellett főzzünk bele 20 dkg búzadarát. Amikor kenhető sűrűségűre megfőtt, húzzuk félre és várjuk meg, amíg kihűl.

 

Közben 3 tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A ribizlit mossuk meg, szárát távolítsuk el és a gyümölcsöt szárítsuk meg. Ezután a habot dolgozzuk össze a kihűlt darával és a habos dara egyharmadát simítsuk el üvegtálban. Szórjuk meg a ribizli felével és a porcukorral. Majd újra dara következik, gyümölcs és porcukor. A záró réteg dara legyen.

 

Tegyük néhány órára hűtőszekrénybe és vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal díszítve tálaljuk.